Església de Sant Quize i Santa Julita
(Sant Quirze del Vallès - Vallès Occidental)

Sant Quirze del Vallès - Església parroquial

Sant Quirze del Vallès - Església parroquial (Foto: Albert Esteves, 2010)

Sant Quirze del Vallès - Església parroquial (Foto: Albert Esteves)

Museu Diocesà - Retaule de Sant Quirze i Santa Julita, procedent d'aquesta església i conservat al Museu Diocesà de Barcelona (Foto: Albert Esteves, 2022)

Sant Quirze del Vallès - Església parroquial (Foto: Josep Salvany - Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya, 1919)

AutorJoan Picassó, m.o.
Situació Plaça de la Vila
L'església té origen romànic i està documentada des de l'any 1013 tot i que segurament va ser reconstruïda amb posterioritat perquè consta que va ser consagrada l'any 1050. Se la coneixia com a Sant Quirze de Galliners o de Terrassa. Cap a la fi del segle XVII el poble havia anat creixent i l'església es va quedar petita. El 1693 els veïns van acordar la seva ampliació, que es va dur a terme els anys 1701-1702 a càrrec del mestre d'obres Joan Picassó, de Cardedeu. En les obres d'ampliació es va enderrocar la major part de l'església antiga per reaprofitar-ne els materials. Pel mateix motiu es va enderrocar la capella de Sant Pere dels Torrents, situada prop de can Barra.

L'edifici actual consta d'una nau coberta amb volta de canó, flanquejada per capelles intercomunicades. De la vella església romànica en resten algunes traces de l'antic campanar d'espadanya integrades al campanar modern, reformat el 1912, i ocultes per l'arrebossat. L'actual retaule és una obra dels anys seixanta feta per l'escultor Francesc Juvanteny. El magnífic retaule gòtic que presidia l'església, obra de Pere Garcia de Benavarri, es conserva al Museu Diocesà de Barcelona.