Pou de glaç de la Portella
(Vacarisses - Vallès Occidental)

Vacarisses - Pou de glaç de la Portella, cartell explicatiu

Vacarisses - Pou de glaç de la Portella, cartell explicatiu (Foto: Albert Esteves, 2010)

TipusCabanes de pedra, forns i pous de gel
Situació Camí que surt de la Casa Nova de l'Obac
A la serra de l'Obac hi ha quatre pous de glaç. El de la Portella va ser construït per la família Ubach, l'any 1760, per augmentar la producció de gel sorgida de l'antic pou de la Carena, que ja posseïen des de 1706. Va ser restaurat l'any 1990 per la Diputació de Barcelona i es conserva en molt bon estat.

Els pous de glaç servien per emmagatzemar el gel que es recollia a l'hivern de les muntanyes i conservar-lo fins a l'estiu. Llavors es transportava durant la nit als pobles i ciutats on era venut. El comerç de glaç es va iniciar durant el segle XVI i es va seguir fent fins al primer terç del segle XX.