Església vella de Sant Pere i Sant Fermí
(Rellinars - Vallès Occidental)

Rellinars - Església vella de Sant Pere i Sant Fermí (Foto: Albert Esteves, 2010)

Rellinars - Església vella de Sant Pere i Sant Fermí, nau preromànica

Rellinars - Església vella de Sant Pere i Sant Fermí, nau preromànica (Foto: Albert Esteves, 2010)

Situació Camí que surt de la carretera de Castellbell a Terrassa, km 18
Necessita intervenció urgent
És possible que en aquest mateix indret hi hagués hagut una primera construcció d'època romana. La primera església va ser construïda al segle X i està documentada des de l'any 951 com a possessió de Santa Cecília de Montserrat, esmentada com Sanctum Firminum quod est in Vachericias. Cap als inicis del segle XI es degué construir la segona nau, situada al nord de l'antiga, de la qual es conserven uns capitells al Museu de Terrassa. Aquesta nau va ser refeta i engrandida durant el segle XII.
Molt més tard, cap al segle XVII o XVIII, es va tornar a modificar, se sobrealçà la coberta, se substituí l'absis per un de rectangular i es va construir el campanar d'espadanya. Pel que fa a la nau preromànica, va ser convertida en sagristia, i és la que es conserva en millor estat. És de planta rectangular, amb fals transsepte, i està coberta amb volta de canó. La nau del segle XII està pràcticament esfondrada i només es conserva la capçalera moderna. D'aquesta església provenen unes pintures murals romàniques, força desgastades, i una ara d'època romana, tot plegat conservat al Museu de Terrassa.