Can Tobella del Cairat
(Esparreguera - Baix Llobregat)

Esparreguera - Can Tobella del Cairat

Esparreguera - Can Tobella del Cairat (Foto: Albert Esteves, 2006)

Esparreguera - Can Tobella del Cairat (Foto: Francesc Blasi -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, c1925)

Situació Camí de Can Tobella, prop de la Puda
Masia d'origen molt antic (l'alou denominat Tovella està documentat des del segle X) que es va mantenir actiu durant l'edat mitjana i que ha seguit sent propietat de la mateixa família fins a l'època contemporània.

El 1395 està documentat en Pere Tobella i diversos descendents seus apareixen en documents dels XV i XVI. A finals del segle XVII era propietat de Salvador Tobella i Maria Altimira. Va passar al seu fill Magí Tobella Altimira, casat l'any 1726 amb Gertrudis Llates Castellet i després al seu nét, Josep Tobella Llates, casat l'any 1767 amb Teresa Margenat Bell. El següent hereu va ser Magí Tobella Margenat, nascut l'any 1774. Va passar en acabat a Josep Tobella i Oliver-Montmany i, a mitjan segle XIX, era propietat de Miquel Tobella i Garí-Montllor. A finals de segle era de Josep Tobella Barredai, ja al segle XX, va passar a mans de Miquel Tobella Marsenyach.

L'edifici que s'ha conservat és un magnífic casal de planta basilical i coberta a dos vessants, amb alguns edificis annexos al seu voltant, entre els quals hi ha una capella. Té portal adovellat de mig punt, finestres emmarcades amb carreus de pedra ben tallada, amb els ampits motllurats i galeria de solana al pis superior. La teulada és dues aigües amb el carener perpendicular a la façana.