Mas les Ferreres
(Rellinars - Vallès Occidental)

Rellinars - Mas les Ferreres, còpia d'una de les pintures (Foto: Wikimedia Commons)

Rellinars - Mas les Ferreres i capella de Sant Felip Neri

Rellinars - Mas les Ferreres i capella de Sant Felip Neri (Foto: 2013)

Situació Camí de Rellinars a Casajoana
Necessita intervenció urgent
Masia d'origen molt antic (està documentada des del segle XI) però que ha anat modificant-se al llarg dels segles. L'edifici actual és un conglomerat de cossos dels segles XVII, XVIII i XIX. El cos principal, molt alterat, degué ser construït l'any 1614, segons la inscripció que hi ha a la llinda d'una finestra de la façana. Davant d'aquesta hi ha una àmplia era i, una mica més lluny, una capella, també del segle XVII.

A l'interior de la casa, a la sala gran, hi ha unes interessants pintures murals que, segons sembla, van ser pintades per un capellà allotjat a la casa fugint dels esdeveniments que van tenir lloc a Manresa l'any 1811 i que fan referència a diversos fets de la guerra del Francès. Al Museu Comarcal de Manresa se'n conserven unes còpies realitzades per Francesc Cuixart el 1897.
La casa es troba des de fa molts anys en un estat de degradació que posa en perill la conservació de les pintures.