Conjunt de les esglésies de Sant Pere
(Terrassa | Sant Pere i Vallparadís - Vallès Occidental)

Terrassa - Santa Maria i Sant Miquel

Terrassa - Santa Maria i Sant Miquel (Foto: Albert Esteves, 2010)

Terrassa - Conjut de les esglésies de Sant Pere

Terrassa - Conjut de les esglésies de Sant Pere (Foto: Albert Esteves, 2013)

Terrassa - Conjunt de les esglésies de Sant Pere (Foto: Josep Salvany - Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya, 1912)

Terrassa - Conjunt de les esglésies de Sant Pere. Cartell in situ

Terrassa - Conjunt de les esglésies de Sant Pere. Cartell in situ (Foto: Albert Esteves, 2022)

PeríodeSegle V a IX
Situació Plaça del Rector Homs
Les tres esglésies de Terrassa constitueixen un dels conjunts monumentals més interessants de Catalunya. Bastides en un indret poblat des de l'època romana, com ho testimonien diverses restes conservades, va ser la seu del bisbat d'Ègara, constituït cap a l'any 450 i que va perdurar fins a la invasió sarraïna, al segle VIII. Els edificis actuals són més tardans, bastits entre els segles IX i X i ampliats durant el segle XII. L'església de Sant Pere va ser la parroquial del nucli homònim fins l'any 1601, quan va passar a dependre de Terrassa, tot i que va recuperar la parroquialitat al segle XIX. El conjunt va ser estudiat i restaurat a començament del segle XX per Josep Puig i Cadafalch i l'any 1931 va ser declarat Monument Nacional.