Mas de la Castlania
(Terrassa | Sant Pere i Vallparadís - Vallès Occidental)

Terrassa - Mas de la Castlania

Terrassa - Mas de la Castlania (Foto: Albert Esteves, 2010)

Terrassa - Mas de la Castlania (Foto: Rafael Morante)

Situació Carrer de Serrano, 37
Situat a la riba dreta del torrent de Vallparadís. És un dels pocs edificis residencials d'època medieval que es conserva al nucli urbà de Terrassa. Va ser fet construir entre 1319 i 1323 per Blanca de Centelles i de Terrassa perquè hi residís el seu procurador. Blanca estava casada amb Guillem de Calders. El símbol de la família Calders figura en un relleu del portal de la casa. Durant el segle XIX va pertànyer a la família Canela, per això es coneix també com can Canela. La casa es coneixia també com a Torre d'en Bru, per una torre cilíndrica que encara es mantenia dempeus al segle XIX.
Del que resta de la casa en destaca el portal adovellat amb relleus a les dovelles més altes i un magnífic finestral gòtic d'arc conopial decorat amb figures d'animals fantàstics (originalment en tenia tres).