Santa Margarida del Mojal
(Terrassa | Eixample i rodal - Vallès Occidental)

Terrassa - Santa Margarida del Mojal

Terrassa - Santa Margarida del Mojal (Foto: Albert Esteves, 2010)

Situació Àries, 1. Pol. Ind. Can Parellada
Situada dins el polígon industrial de Can Parellada-Santa Margarida, està adossada a la masia homònima, actualment convertida en restaurant. Està documentada des de l'any 1037 i originalment estava dedicada a santa Eugènia. A mitjan segle XIII s'hi establiren unes monges agustinianes que, pel que sembla, duien una vida poc exemplar, ja que, cap al final d'aquell segle, la priora i algunes monges van ser desterrades pel bisbe Ponç de Gualbes. L'any 1421 ja no hi havia monges, la capella es trobava en un estat molt precari, i es recollien almoines per al seu manteniment.

L'edifici, obra de la segona meitat del segle XII, consta d'una nau de planta rectangular capçada amb un absis semicircular, separat de la nau per mitjà d'un arc triomfal apuntat. El mur de migdia està reforçat amb tres grans contraforts. La façana on hi ha la porta principal, adovellada, i el campanar d'espadanya, és d'època més moderna, segurament del segle XVIII. A l'interior hi ha una altra porta que comunica la capella amb la masia.