Ca n'Alzamora (Rubí - Vallès Occidental)

Rubí - Ca n'Alzamora

TipusMasia
PeríodeSegle XVI-XVII
EstilGòtic
Situació Passeig de les Torres, 64
Masia documentada des de l'any 1299, quan era coneguda com mas Mestres. Al segle XV depenia del monestir de Sant Cugat, el qual l'any 1466 hi establí Joan Dodeny, àlies Argilagués, renom que va prendre el mas a partir de llavors. De fet, l'escut que hi ha a la llinda de la finestra principal sembla fer referència a aquest cognom, amb dues plantes que podrien ser dues argelagues. La família Alzamora va establir-se al mas a partir del segle XVIII.
La casa, acuradament restaurada, presenta una magnífica façana amb portal adovellat de punt rodó i quatre finestres conopials amb traceria gòtica molt ben conservades, amb belles motllures i caparrons esculpits.

Pere Mas Martí ens afegeix la següent informació.
Les primeres dades que tenim d'aquesta masia són de l´any 1299, es coneixia per “Mas Mestres”, després “Mas Argelegues”, “Manso Enderrocada” i “Ca N´Alzamora. En alguns documents Trobem Manso Alzamora, metastesi d´almasora, provinent de l´àrab al-mahsura, que vol dir “la rodejada”.
Al segle XV pertanyia a la parròquia de Santa Maria de campanya (Can Castanyer). El 1400, passà a la parròquia de Sant Cebrià de “Aqualonga” (Valldoreix), més tard a san Cugat, i des de l´any 1885, pertany a la parròquia i municipi de Rubí.
La façana conserva finestres gòtiques del segle XVII i la central, damunt el portal llueix un blasó d'un avantpassat propietari del casal.
El l´any 1822, Josep Alzadora i Borrell atorgà testament a favor del seu fill Antoni i deu anys més tard, trobem un inventari de totes les pertinences de ca n´Alzamora on se cita el “Moanso Martino” o “Muli” o “Martines”, situats a l´altra banda de la riera prop de la casa Bogunyá, i el “Mas Malvi” o “Mas Joanet”.
La primera fàbrica d'en Narcis Menard es construi en terrenys d'aquesta heretat, l´any 1833, denominada “Vapor vell” i dedicada a filats i teixits de cotó, fusionava aprofitant l´agua de la riera com força motiu. Construí la resclosa de cal Mosques, el rec per conduir l´agua a la bassa de proa de la fabrica de ca n'Allzamora i tot aquell “Vapor”.
L´anterior propietari, Joan Mas Alzamora, va realitzar a la masia importants obres de conservació, Atorgà testament a favor del seu fill Pere Mas Marti l´any 2009