Ca n'Alzamora
(Rubí - Vallès Occidental)

Rubí - Can Alzamora

Rubí - Can Alzamora

Rubí - Ca n'Alzamora (Foto: Josep Salvany - Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya, 1919)

Situació Pg. de les Torres, 60
Masia documentada des de l'any 1299, quan era coneguda com a mas Mestres. Al segle XV depenia del monestir de Sant Cugat, el qual l'any 1466 hi establí Joan Dodeny, àlies Argilagués, renom que va prendre el mas a partir de llavors. De fet, l'escut que hi ha a la llinda de la finestra principal sembla fer referència a aquest cognom, amb dues plantes que podrien ser dues argelagues. La família Alzamora va establir-se al mas a partir del segle XVIII.

La casa, acuradament restaurada, presenta una magnífica façana amb portal adovellat de punt rodó i quatre finestres conopials amb traceria gòtica molt ben conservades, amb belles motllures i caparrons esculpits.

Pere Mas Martí ens afegeix la següent informació:
Les primeres dades que tenim d'aquesta masia són de l'any 1299, es coneixia per “Mas Mestres”, després “Mas Argelagues”, “Manso Enderrocada” i “Ca n'Alzamora". En alguns documents trobem Manso Alzamora, metàtesi d'almasora, provinent de l'àrab al-mahsura, que vol dir “la rodejada”.

Al segle XIV pertanyia a la parròquia de Santa Maria de Campanyà (Can Castanyer). El 1400, passà a la parròquia de Sant Cebrià d'Aqualonga (Valldoreix), més tard a Sant Cugat, i des de l'any 1885, pertany a Rubí.

La façana conserva finestres gòtiques del segle XVII i la central, damunt el portal llueix un blasó d'un avantpassat propietari del casal.

L'any 1822, Josep Alzamora i Borrell atorgà testament a favor del seu fill Antoni i deu anys més tard, trobem un inventari de totes les pertinences de ca n´Alzamora on se cita el “Moanso Martino” o “Muli” o “Martines”, situats a l'altra banda de la riera prop de la casa Bogunyá, i el “Mas Malvi” o “Mas Joanet”.

La primera fàbrica d'en Narcis Menard es construí en terrenys d'aquesta heretat, l'any 1833, denominada “Vapor vell” i dedicada a filats i teixits de cotó, funcionava aprofitant l'aigua de la riera com a força motriu. Construí la resclosa de cal Mosques, el rec per conduir l'aigua a la bassa de proa de la fàbrica de ca n'Alzamora i tot aquell “Vapor”.

L'anterior propietari, Joan Mas Alzamora, va realitzar a la masia importants obres de conservació. Atorgà testament a favor del seu fill Pere Mas Marti l'any 2009