El Marquet de les Roques
(Sant Llorenç Savall - Vallès Occidental)

Sant Llorenç Savall - El Marquet de les Roques. Façana (Foto: Joan Sánchez Sabé, 2010)

Sant Llorenç Savall - El Marquet de les Roques. Detall del pati

Sant Llorenç Savall - El Marquet de les Roques. Detall del pati (Foto: Joan Sánchez Sabé, 2010)

Sant Llorenç Savall - El Marquet de les Roques. Porta d'accés al pati

Sant Llorenç Savall - El Marquet de les Roques. Porta d'accés al pati (Foto: Joan Sánchez Sabé, 2010)

Sant Llorenç Savall - El Marquet de les Roques. Capçalera de la porta d'accés

Sant Llorenç Savall - El Marquet de les Roques. Capçalera de la porta d'accés (Foto: Joan Sánchez Sabé, 2010)

Sant Llorenç Savall - El Marquet de les Roques. Capella, interior

Sant Llorenç Savall - El Marquet de les Roques. Capella, interior (Foto: Joan Sánchez Sabé, 2010)

Sant Llorenç Savall - El Marquet de les Roques. Torre central

Sant Llorenç Savall - El Marquet de les Roques. Torre central (Foto: Joan Sánchez Sabé, 2010)

Sant Llorenç Savall - El Marquet de les Roques. Estàtua a la cantonada de l'edifici

Sant Llorenç Savall - El Marquet de les Roques. Estàtua a la cantonada de l'edifici (Foto: Joan Sánchez Sabé, 2010)

Sant Llorenç Savall - El Marquet de les Roques. Exterior de la capella vista des del pati (esq.); porta del pati (dreta) (Foto: Joan Sánchez Sabé, 2010)

Sant Llorenç Savall - El Marquet de les Roques. Planta baixa (menjador i saló)

Sant Llorenç Savall - El Marquet de les Roques. Planta baixa (menjador i saló) (Foto: Joan Sánchez Sabé, 2010)

Sant Llorenç Savall  - El Marquet de les Roques. Estàtua cantonera i capella (al fons)

Sant Llorenç Savall - El Marquet de les Roques. Estàtua cantonera i capella (al fons) (Foto: Joan Sánchez Sabé, 2010)

Sant Llorenç Savall - El Marquet de les Roques. Primera Planta. Detall d'un dels dormitoris

Sant Llorenç Savall - El Marquet de les Roques. Primera Planta. Detall d'un dels dormitoris (Foto: Joan Sánchez Sabé, 2010)

Sant Llorenç Savall - El Marquet de les Roques. Vidriera

Sant Llorenç Savall - El Marquet de les Roques. Vidriera (Foto: Joan Sánchez Sabé, 2010)

Sant Llorenç Savall - El Marquet de les Roques. Rellotge de sol a la masoveria

Sant Llorenç Savall - El Marquet de les Roques. Rellotge de sol a la masoveria (Foto: Joan Sánchez Sabé, 2010)

Sant Llorenç Savall - El Marquet de les Roques, fotografiat des de la banda de la masoveria

Sant Llorenç Savall - El Marquet de les Roques, fotografiat des de la banda de la masoveria (Foto: Joan Sánchez Sabé, 2010)

Sant Llorenç Savall - El Marquet de les Roques - Capella, exterior, accés a peu pla

Sant Llorenç Savall - El Marquet de les Roques - Capella, exterior, accés a peu pla (Foto: Joan Sánchez Sabé, 2010)

Sant Llorenç Savall - El Marquet de les Roques. Capella

Sant Llorenç Savall - El Marquet de les Roques. Capella (Foto: Joan Sánchez Sabé, 2010)

Sant Llorenç Savall - El Marquet de les Roques (Foto: Ramon Ros, 2012)

Sant Llorenç Savall - El Marquet de les Roques (Foto: Carmen Campos, 2023)

AutorJuli Batllevell Arús
Situació Vall d'Horta (accés pel camí del Marquet de les Roques)
InterèsEspecial interès Interessant
El Marquet de les Roques, esmentat de vegades com a El Marquet de la Roca, és un casal situat al fons de la vall d'Horta, envoltat dels cims de Montcau, Rocamur, els Emprius i les Fogueroses, dissenyat per l'arquitecte Juli Batllevell al final del segle XIX i aixecat entorn d'un antic mas, el mas Marquet, amb origen al segle XIII. Segons Josep Casamartina, el conjunt pren forma d'aglomerat de cossos diversos, com si fos fruit d'addicions produïdes al llarg del temps i no una composició global a partir de la masoveria. Aquest serà un tret propi del llenguatge de Batllevell.

Tot plegat recorda una fortalesa medieval. Comprèn la capella, dedicada a sant Roc, la masia-masoveria, l'era, el graner, el magatzem, el garatge i l'edifici principal. Aquest consta de planta baixa, primer pis i segon pis-on els espais d'habitació estan interconnectats- i golfes, amb una torre.

El material és pedra vermella local i maó, com a la masia primigènia. El constructor fou Maurici Pla, de Sant Llorenç Savall, i Antoni Coll Pi, l'escultor del sant Antoni de la façana, de pedra vermella també.

Casamartina destaca el fet que no hi ha ornamentació externa, merament l'estructura i els detalls constructius defineixen el seu estil. Juga amb els tons diferents, grocs i vermells, del totxo a les obertures i els seus alerons de protecció, la tribuna i les baranes; i amb la mateixa forma del material, combinant maons regulars i altres peces buidades en semicercle en diversos elements (portes, llindars, baranes, gàrgoles, desaigües, jardineres) i finalment, les fantasioses xemeneies amb maons que creen un prisma trapezoidal. Tot plegat estableix punts de connexió amb Gaudí, Berenguer o Domènech i Muntaner.

El Marquet de les Roques està lligat a la família dels Oliver. La casa va ser encarregada per Antoni Oliver i Buxó, avi de l’escriptor sabadellenc Joan Oliver. Aquest hi passà llargues temporades i sovint hi organitzava vetllades literàries amb un grup d’escriptors, conegut com La Colla de Sabadell. Actualment és propietat de la Diputació de Barcelona.

Casamartina i Parassols, Josep: Juli Batllevell, un gaudinià oblidat. Fundació Gas Natural Fenosa, 2011