L'Escardívol (La Pelleria - Naus Pich-Aguilera)
(Rubí - Vallès Occidental)

Rubí - L'Escardívol

Rubí - L'Escardívol

AutorLluís Muncunill Parellada
Situació Cadmo
L'any 1835 hi havia en aquest lloc una filatura -societat Menard i Vall- que el 1888 va esdevenir la pelleria propietat de Pere Ribas Oleart. El 1921 va ser adquirida per Rubí Industrial S.A., i Lluís Muncunill va projectar la nau nord (1923). Després de ser col·lectivitzada, als anys quaranta va passar a mans de l'empresa Pich-Aguilera, i va resultar afectada per la riuada de 1962. Finalment, l'any 1985 va ser adquirida i rehabilitada per l'Ajuntament de Rubí. Actualment té un ús cultural i educatiu.

El conjunt està constituït per dues naus industrials paral·leles, en planta baixa i dos pisos i una xemeneia exempta. La nau nord és feta de maó vist, amb un ritme de dobles finestres separades amb pilastres. Comptava amb dues basses, les anomenades "basses de la Seda". Va ser coneguda com a "la fàbrica de Rubí" o "Can Rafelet".