Can Ramoneda
(Rubí - Vallès Occidental)

Rubí - Can Ramoneda

Rubí - Can Ramoneda, detall de la finestra

Rubí - Can Ramoneda, detall de la finestra (Foto: Dani Ramoneda, 2011)

Situació Camí de Sant Muç
Masia construïda entre els segles XVI i XVII, tot i que el seu origen és molt més antic, potser una vil·la romana. El conjunt ha estat ampliat amb el pas del temps i s'han alçat algunes construccions annexes. La façana presenta portal adovellat de punt rodó i finestres emmarcades amb pedra i maó vist. Hi ha una finestra de pedra, de factura tardogòtica, envoltada amb relleus de flors.

L'any 1187 aquest lloc es coneix com a "clapers", o sigui, munt de pedres. A finals del segle XV, la pubilla de la casa Clapers es va casar amb un Ramoneda, de qui pren el nom. Al segle XVII, al barri del mas hi hagué "la França", un conjunt residencial senzill per allotjar als immigrants francesos que treballaven la terra. D'aquesta casa era Marià Ramoneda Llunell, personalitat empresarial, cívica i política del catalanisme del segle XIX.