Can Coll
(Cerdanyola del Vallès - Vallès Occidental)

Cerdanyola - Can Coll

Cerdanyola - Can Coll (Foto: Wikimedia Commons)

Cerdanyola - Can Coll (Foto: Isaac Fernández, 2008)

Situació Carretera BV 1415, km 2
Finca situada al vessant nord de Collserola, dins l'antic terme de Valldaura. Actualment és el Centre d'Educació Ambiental del Parc de Collserola, al qual s'hi accedeix des d'un pati tancat amb una reixa de 1854. Al segle XII, es coneixia com a Mas Portell, però l'edifici actual data del segle XVI, amb posteriors ampliacions i afegits. Es tracta originalment d'un sol volum quadrat compost de planta baixa, pis i golfes i un altre que el dobla -formant una planta rectangular-seguint el mateix criteri en la composició de la façana respecte a les obertures. Al segle XVIII es construeix un celler i al següent, la casa del masover. Al 1844, s'hi fa una petita capella neoclàssica amb un accés per l'interior de la masia per ser utilitzada com a oratori privat. Al 1929, edifiquen una casa pel guardabosc i un dipòsit d'aigua amb una font decorativa. Al 1992 s'unifiquen les cobertes de l'edifici principal formant-ne una de sola.
L'interior és del segle XIX. La planta baixa compta amb les estances típiques de la masia: celler, graner, quadres, pastador, cuina per a la matança del porc..., el primer pis és el dels dormitoris i sales diverses -de representació i d'ús quotidià-i el superior, les golfes.