Can Pedrerol de Baix
(Castellbisbal - Vallès Occidental)

Castellbisbal - Can Pedrerol de Baix

Castellbisbal - Can Pedrerol de Baix (Foto: Albert Esteves, 2010)

Castellbisbal - Can Pedrerol de Baix (Foto: Albert Esteves, 2023)

Castellbisbal - Can Pedrerol de Baix (Foto: Anònima -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, inicis segle XX)

AutorAntoni M. Gallissà Soqué
Situació Polígon Industrial Nord-Est. Metal·lúrgia
És un dels masos més importants del terme, ara envoltat de naus industrials. La casa original va ser construïda al segle XVII sobre un assentament anterior que es remunta a l'època romana. Hi ha diverses restes arqueològiques romanes conservades al Museu Municipal de la Pagesia i també al de Molins de Rei. El cognom original era Pedrol i un Miquel Pedrol apareix esmentat al cens parroquial de 1573. El 1600 hi vivia el seu fill, Pere Pedrol. A partir del segle XVIII el cognom passa a ser Pedrerol. A mitjan segle XIX, segurament per evolució familiar, passa a la família Gomis.

Entre 1901 i 1902, Antoni M. Gallissà va reformar la casa per a Frederic Gomis i va afegir-hi un cos nou, d'estil modernista, amb façanes de maó vist i obertures de formes capricioses. També es van reformar les finestres de la masia original igual que la porta. A llevant de la casa s'alça el celler, també d'estil modernista. I molt a prop hi ha la capella romànica de Sant Quintí.