La Talaia
(L'Hospitalet de Llobregat | Centre - Nucli antic - Barcelonès)

L'Hospitalet de Llobregat - La Talaia (Foto: Albert Esteves, 2011)

L´Hospitalet de Llobregat - La Talaia i l´Harmonia

L´Hospitalet de Llobregat - La Talaia i l´Harmonia (Foto: Albert Esteves, 2011)

Situació Carrer del Xipreret
InterèsEspecial interès Interessant
Torre de vigilància construïda en una època on sovintejaven els atacs corsaris a la costa catalana. Formava part de l'antic mas Modolell de la Torre (o mas Bruguera), situat a la sortida del poble, cap a Cornellà. Va ser construïda el 1587 i traslladada al seu actual emplaçament, el carrer del Xipreret, el 1972, quan es va enderrocar la masia. És una torre de planta quadrada, de cinc pisos, el més alt dels quals està obert als quatre cantons mitjançant tres arcades adovellades de punt rodó. Sembla que les arcades superiors no són les originals, que eren gòtiques i que, segons fonts no contrastades, havien desaparegut temps abans.

La reconstrucció de la masia en aquest indret, just a l'entrada del carrer Xipreret, amb ca n'Oliver i l'Harmonia al seu costat, tenia la pretensió de recrear un espai medieval que servís de contrapunt a la urbanització descontrolada que patia la ciutat als anys setanta.