Església de Sant Martí
(Cerdanyola del Vallès - Vallès Occidental)

Cerdanyola - Església de Sant Martí i rectoria (Foto: Albert Esteves, 2010)

Cerdanyola - Església de Sant Martí (Foto: Albert Esteves, 2022)

AutorClaudi Duran Ventosa
Situació Plaça de l'Abat Oliba
La primera església parroquial de Cerdanyola estava situada a Collserola. Va ser consagrada l'any 1144 i ja estava dedicada a sant Martí de Tours. Al segle XVI se'n va construir una de nova, al sector del pla. I finalment, entre 1902 i 1909 es va bastir el temple actual, al centre de la ciutat. És un edifici de planta de creu llatina, absis carrat tres capelles laterals a cada costat. A la dreta de la façana hi ha la torre campanar, de planta quadrada, amb el tram superior de maó vist. Tota l'obra exterior s'expressa en llenguatge neoromànic. A l'interior, les parets laterals de l'altar major estan ornades amb dos retaules de Lluís Bru. Les capelles van resultar molt malmeses l'any 1936 i van ser restaurades per Balcells entre 1939 i 1949.