Molí d'en Mornau (Sabadell - Rodal - Vallès Occidental)

Sabadell - Molí d'en Mornau

Sabadell - Molí d'en Mornau (Foto: Joan Sánchez Sabé, 2010)

TipusEdifici industrial o agrícola
PeríodeSegle XVIII
Situació Riba dreta del Riu Ripoll, accessible des del parc Fluvial del Ripoll prop del pont de la carretera de Prats
BCINBé cultural d'interès nacional
Cal interven-
ció urgent
Necessita intervenció urgent
Edifici de quatre plantes i soterranis, amb teulada a dues vessants i carener en sentit longitudinal, envoltat d'altres edificis i de naus més modernes mig enderrocades. Les plantes superiors de l'edifici tenen una renglera farcida de de finestres. Els baixos i el primer pis són fets amb voltes de sosteniment. Està situat al marge dret del riu Ripoll; a prop d'una font que té el mateix nom que el molí.

També rep, o ha rebut, altres denominacions, com ara “Tantes finestres com dies té l'any”, fent referència a la gran quantitat de finestres de l'edifici, o també “Molí de ca l'Estruch”.

Té les arrels com a molí fariner (segle XVI) i és transformat en molí paperer el 1783, també en molí draper i també allotjava una farga de claus i aram. Antigament, al molí s’hi fabricava paper per exportar a Gènova.

El Molí conserva encara les instal·lacions de producció de paper i s’hi poden veure l’antic rec i les construccions hidràuliques. La maquinària productiva estava situada a la primera planta i al soterrani, mentre que a les plantes superiors s’hi localitzaven els assecadors de paper.