Església de Sant Feliu de Vallcarca (Vallcàrcara)
(Sant Llorenç Savall - Vallès Occidental)

Sant Llorenç Savall - Sant Feliu de Vallcarca

Sant Llorenç Savall - Sant Feliu de Vallcarca (Foto: Fèlix Bosch, 2015)

Sant Llorenç Savall - Sant Feliu de Vallcarca (Foto: Mapes del Patrimoni Cultural - Diputació de Barcelona)

Sant Llorenç Savall - Sant Feliu de Vallcarca (Foto: Luís Díaz, 2018)

Sant Llorenç Savall - Sant Feliu de Vallcarca (Foto: Josep Salvany - Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya, 1926)

Situació Camí que surt de la carretera de Sant Llorenç a Monistrol de Calders
Documentada des de l'any 1053, va ser la parroquial de l'antic terme disseminat de Vallcarca o Vallcàrcara. El 1127 se l'anomena S.Felicis de Valle Carchara. Al segle XVI va passar a ser sufragània de Sant Llorenç, vinculada al mas l'Ermengol que està prop seu.

Conserva en bona part la seva estructura romànica malgrat els afegits de segles posteriors (desaparició de la volta original i elevació de la coberta, substitució de la porta, eliminació d'una absidiola). Té planta única amb absis semicircular i quatre absidioles, una de les quals desapareguda. L'absis presenta decoració de tipus llombard.

S'hi venera una antiga imatge de la Mare de Déu de l'Ajuda, desapareguda el 1936, i reposada el 1954. S'hi celebren tradicionalment dues trobades l'any, una el dilluns de Pasqua de Pentecosta i l'altre el tercer diumenge de Setembre.