Castell de Pera
(Sant Llorenç Savall - Vallès Occidental)

Sant Llorenç Savall - La vista des del castell de Pera (Foto: Joan Sánchez Sabé, 2010)

Sant Llorenç Savall - Castell de Pera, restes

Sant Llorenç Savall - Castell de Pera, restes (Foto: Joan Sánchez Sabé, 2010)

Situació Coll d'Agramunt
Situat dalt d'un turó de la serra de Sant Llorenç del Munt, el castell de Pera conserva encara alguns murs que permeten resseguir la seva estructura medieval. Està documentat des de l'any 1017 i va tenir diversos propietaris entre els segles XI i XIII. El 1287 va ser adquirit per Pere Marquès i els seus successors en van mantenir el domini fins ben avançat el segle XIV. Des de 1378 fins al segle XIX va estar en mans dels Sentmenat, tot i que a partir del segle XVII ja era deshabitat.

La part millor conservada és el mur de ponent, on es veuen nombroses espitlleres. També són detectables les restes de la capella del castell, dedicada a santa Maria i documentada des de 1378. Es conserven restes fins a mig metre d'alçada, datades al segle XI. L'absis formava part de la muralla del castell.