Porteria de Can Vilumara (L'Hospitalet de Llobregat - Barcelonès)

L'Hospitalet de Llobregat - Porteria de Can Vilumara

L'Hospitalet de Llobregat - Porteria de Can Vilumara (1) (Foto: Albert Esteves, 2008)

EstilModernisme
AutorAndreu Audet Puig
Situació Avinguda de Josep Tarradellas, 153
Antiga indústria tèxtil de la important família Vilumara, coneguda com "Les Sedes",actualment ocupada per un centre d'ensenyament. Del conjunt d'edificis en destaca especialment la porteria, d'estil modernista, amb un característic fris de papallones de seda, amb funcions decoratives i de ventilació, i una imatge sobre ceràmica de la Mare de Déu dels Àngels. El maó vist és utilitzat com element decoratiu en l'emmarcament de les finestres, pilastres, etc. Va ser projectada l'any 1906 per Andreu Audet i reformada el 1917 per Francesc de Paula Izard.

Hi havia un pavelló dedicat a estudi-taller de l'escola d'arquitectura de Francesc Galí, on els Puig i Gairalt, Solanic, Gaudí, Bergós, Bonet, Monegal...debatien sobre temes artístics.

Procedents de Pont de Vilomara, al Bages, part de la família s'estableix a Barcelona al segle XVII. Van obrint diverses fàbriques al barri de Sant Pere i l'actual zona alta fins traslladar-se definitivament a l'Hospitalet. Sembla ser -segons estudis de J.M. Vilumara i F. López- que s'implantà una organització innovadora del treball i l'edifici, que serví com a model per a la fàbrica Casarramona projectada per Puig i Cadafalch.