Casa Folch i Torres
(Palau-solità i Plegamans - Vallès Occidental)

Casa Folch, rajoles a la pèrgola (Foto: Joan Sánchez Sabé, 2010)

Casa Folch

AutorJosep Maria Duran i Girbau
Situació Cami del Castell, 25
La casa Folch i Torres (anomenada també casa Folch), està formada per un cos principal amb semisoterrani, planta baixa i pis; i una torre adossada de tres plantes, que funciona com habitatge separat. Situat a un solar pendent, l'edifici està envoltat d'un ampli jardí, concebut el 1923 com un jardí mediterrani, amb influència italiana, seguint els cànons noucentistes. El disseny de les finestres, amb detalls d'estil gòtic, les fa destacar del fons blanc de les parets. Actualment les teulades de la casa són a quatre aigües.

La casa està dividida en dues parts. L'edifici rectangular és de titularitat privada, mentre que la torre i el jardí que l'envolta pertanyen a l'Ajuntament.

Josep Maria Folch i Torres va descobrir Plegamans el 1921, mentre visitava el seu germà Lluís, que dirigia l'Escola-Reformatori del Tribunal de Menors, instal·lada a can Gordi, a cinc minuts a peu. La casa es començava el 30 de gener de 1922 i fou estrenada per la família el 4 de juliol. El maig de 1925 es van acabar les obres de la torre annexa, on l'escriptor hi tenia el petit estudi. Segons un rètol a la façana, i va passar els estius i la guerra, i hi va escriure bona part de la seva obra. Va ser el mateix Folch i Torres qui va donar les primeres idees de com havia de ser la casa, i va estar sempre molt atent a tots els detalls i la construcció.

Al jardí d'aquesta casa es va fer construir un escenari i una platea, i obsequiava a les seves amistats amb alguna de les seves obres de teatre. En aquests moments [2010] s'està restaurant.