Església de Sant Salvador
(Polinyà - Vallès Occidental)

Polinyà - San Salvador - Creu

Polinyà - San Salvador - Creu (Foto: Joan Sánchez Sabé, 2010)

Polinyà - Sant Salvdor, campanar

Polinyà - Sant Salvdor, campanar (Foto: Joan Sánchez Sabé, 2010)

Polinyà - Església de Sant Salvador (Foto: Josep Salvany, Fons Salvany-Biblioteca de Catalunya, 1925)

Barcelona - Museu Diocesà - Pintures romàniques de Sant Salvador de Polinyà (1)

Barcelona - Museu Diocesà - Pintures romàniques de Sant Salvador de Polinyà (1) (Foto: Albert Esteves, 2022)

Barcelona - Pintures romàniques de Sant Salvador de Polinyà, al Museu Diocesà de Barcelona

Barcelona - Pintures romàniques de Sant Salvador de Polinyà, al Museu Diocesà de Barcelona (Foto: Albert Esteves, 2022)

Polinyà - Sant Salvador, pintures murals, detall

Situació Passeig de l'Església, 7
Presideix el poble des del cim del turó. És un edifici romànic, transformat en part a mitjan segle XVI. Està documentada des del segle XI, període al qual correspondrien l'absis, de tradició llombarda, la base del campanar i el primer tram de la nau. Se sap que es va tornar a consagrar l'any 1122. D'això se'n desprèn que durant el segle XII va ser reformada, i d'aquesta època seria la resta de la nau i la coberta, així com el segon tram del campanar. L'església moderna va ser construïda al darrere de la vella, que es va mantenir com una mena de pòrtic.

A la segona dècada del segle XX, arran d'unes obres, es van descobrir, a l'absis, unes interessants pintures murals del segle XII, atribuïdes al mestre de Cardona o de Polinyà i relacionades amb les de Barberà del Vallès. Les pintures originals es conserven al Museu Diocesà de Barcelona i al temple es pot veure una reproducció molt fidel. L'absis està presidit per la figura de la Mare de Déu amb el Nen i s'hi poden veure escenes del Nou Testament: l'Anunciació, la Visitació i la Nativitat, amb l'escena del bany amb les llevadores, i finalment l'Anunciació als pastors. Al mur meridional hi ha l'escena de Jesús davant Pilat i a la banda baixa de l'arc una figura identificada com sant Esteve. A la volta hi ha escenes de l'Apocalipsi.