Capella de Sant Sebastià
(Garriguella - Alt Empordà)

Garriguella - Capella de Sant Sebastià

Garriguella - Capella de Sant Sebastià (Foto: Albert Esteves, 2010)

Situació Carrer de Sant Sebastià, 4 / Carrer Mollet (Baix a Garriguella)
Situada a Baix a Garriguella, formava part de l'hospital fora muralla. Només es conserva una volta lateral, recuperada l'any 2000. La capella va ser fundada entre els anys 1347 i 1349 i, segons indica Mn Salvador Anticó (Una Història Inèdita de Garriguella) té el seu origen en una gran pesta de tifus i còlera, com diu una còpia del cartulari de Vilabertran, i també d'una malura dita la Grànola o Foc de Sant Antoni, que fou el flagell de l'edat mitjana aquí Catalunya, essent-ne víctima una comtessa de Barcelona, segons la història. En tres mesos sols, moriren vint-i-quatre monjos de Sant Pere de Roda, segons en MontsaIvatge. Aquestes capelletes es fundaren com hospitals o llatzerets, fora població, aquí fora muralles, on hi tenien els empestats; advertint que si ara es troba fonda, és per les desferres escampades de les antigues muralles per arrasar els fossats. Segons una pedra d'allí fou reedificada i engrandida l'any 1588..
El mateix autor ens diu que en aquest mateix lloc hi hagué una presó i, al pis de sobre, la secretaria de l'Ajuntament.