Església de Santa Maria del Remei
(Barcelona | Les Corts - Barcelonès)

Barcelona - Església de Santa Maria del Remei

Barcelona - Església de Santa Maria del Remei (Foto: Albert Esteves, 2010)

AutorJosep Oriol Mestres Esplugas / Antoni Rovira Rabassa (campanar)
Situació Plaça de la Concòrdia, 1
Construïda entre 1846 i 1849 segons projecte de Josep Oriol Mestres als terrenys de l'antic mas Vinyals. La façana mostra una barreja d'elements de caràcter historicista: un portal neoromànic, una rosassa neogòtica i una cornisa neoclàssica. La imatge de la Verge és obra de l'escultor Pere Pagès.

El campanar va ser construït molt temps després, l'any 1897, obra d'Antoni Rovira Rabassa (que també va acabar la façana). És l'element més característic del conjunt, ben adaptat a l'obra anterior, tot mantenint el llenguatge historicista. Està coronat amb una cúpula de ferro d'on pengen les campanes.

El temple va patir aturades i desperfectes des de ben aviat. Va quedar igualment molt afectat per la guerra civil i es va haver de restaurar el 1941. La restauració i posterior ampliació -1967- la va fer Josep Rodríguez Lloveras. D'aquest moment és l'actual façana, amb un timpà de ceràmica del taller Sunet Urgellés. Les pintures de l'interior, neorenaixentistes, són de Bàrbara Bibiloni, Cesc Grimalt i Tomàs Barceló (2010). Els vitralls del baptisteri, del taller Grau Montserrat.