Edifici Illa Diagonal
(Barcelona | Les Corts - Barcelonès)

Barcelona - Illa Diagonal, vistà aèria

Barcelona - Illa Diagonal, vistà aèria (Foto: Google Maps, 2010)

AutorRafael Moneo / Manuel de Solà-Morales
Situació Av. Diagonal, 545-575
Edifici construït entre els anys 1986 i 1993. Es caracteritza per la seva llarguíssima façana, de gairebé 300 metres, que ha fet que es qualifiqués a vegades com un "gratacels horitzontal". Aquesta enorme dimensió de façana rectilínia, concebuda com una unitat tant pel tractament rítmic de les obertures com per l'acabat uniforme de pedra blanca, trenca la seva monotonia amb la fragmentació dels volums a través dels canvis de pla i d'alçada.

El conjunt, de caràcter multifuncional, allotja una de les més importants galeries comercials de Barcelona. Un asil hospital de Sant Joan de Déu establert a Muntaner-Rosselló des de 1867 es va traslladar fins a aquest mateix lloc el 1881, on va ser fins al 1973. Així mateix, aquí hi hagué la Torre Piferrer, projectada per Gabriel Borrell (1922) i que perdurà fins als anys noranta. Era una àrea urbana poc poblada (bàsicament per masies, camps i bòbiles), amb possibilitat d'ocupar amplis espais.