Edifici Alta Diagonal
(Barcelona | Les Corts - Barcelonès)

Barcelona - Edifici Alta Diagonal (Foto: Albert Esteves, 2010)

Barcelona - Edifici Alta Diagonal (Foto: Anna Corcoll, 2018)

AutorJosep M. Fargas Falp / Enric Tous Carbó
Situació Av. Diagonal, 640
Edifici construït entre 1989 i 1993 allà on a mitjan segle XX hi hagué el conegut club nocturn La Rosaleda. Es coneixia com a Edifici Caja Madrid per haver allotjat durant molts anys la seu barcelonina d'aquesta entitat. Té una estructura complexa, amb una allargada i estreta façana que dona a la Diagonal, i un cos poligonal de planta irregular a la part del darrere, amb façana al carrer Agustina Saragossa i a l'avinguda de Sarrià. La façana principal, amb mur cortina, reforça la seva horitzontalitat amb les franges blanques que delimiten els forjats. Hi destaca singularment el gran mural de vidre (de l'artista Keshava) situat damunt la porta principal. Les façanes laterals, en canvi, mostren un joc de volums de gran dinamisme, amb alguns elements de servei destacats en colors intensos, que li atorguen contrast i personalitat. A l'interior és ben remarcable el seu jardí vertical que s'aboca al vestíbul d'entrada.

L'any 2013 DEKA va encarregar a l'estudi BAAS la reforma de l'edifici, des d'aleshores conegut com a Alta Diagonal. Aquella arquitectura high tech s'ha suavitzat en el seu cromatisme en favor del blanc, ara dominant arreu, i s'ha eliminat el gran vitrall per col·locar-hi una estructura transparent a manera de marquesina. S'ha guanyat en llum interior en un atri diàfan i públic, tot eliminant la vegetació.