Santa Maria del Castell
(Gallifa - Vallès Occidental)

Gallifa - Església del castell, detall del claustre (Foto: Albert Esteves, 2010)

Gallifa - Església del castell, porta

Gallifa - Església del castell, porta (Foto: Albert Esteves, 2010)

Situació Trencall a la crtra. de Sant Llorenç Savall a Gallifa, km 5,800
InterèsEspecial interès Interessant
Està situada dins el clos emmurallat de l'antic castell de Gallifa. Consta documentada des de l'any 1060 i des del 1078 com a parròquia. Va arribar molt malmesa a començament del segle XX i es va restaurar l'any 1987. És un edifici de nau única, rectangular, amb absis semicircular, construït cap a la fi del segle XI o inicis del XII. Durant aquest mateix segle es devia produir el sobre alçament dels murs per motius de defensa. L'eix de la nau i el de l'absis estan lleugerament desviats. Exteriorment, l'església es presenta nua d'ornamentació excepte la part baixa de l'absis on veiem les típiques lesenes i arcuacions llombardes. La porta, molt modificada, es manté en el seu emplaçament original.