Església de Sant Sadurní
(Gallifa - Vallès Occidental)

Gallifa - Ermita de Sant Sadurní

Gallifa - Ermita de Sant Sadurní (Foto: Claudi Cervelló, 2009)

Situació Camí que surt de la crtra. de Sant Llorenç Savall, km 5,300
Situada dalt dels cingles de Sant Sadurní. La domus homònima està documentada des de l'any 939. La capella és preromànica del segle X mentre que l'absis és del final del segle XI. Durant el segle XIV va ser un priorat del monestir de Sant Pere de la Portella, al Berguedà. És un edifici de nau única, de planta trapezoidal, coberta amb volta de canó, amb absis semicircular més estret que la nau. Aquest està decorat amb arcuacions i lesenes llombardes. Al seu costat hi ha un cos quadrat de dos pisos, afegit segurament durant el segle XII, que podria ser la base d'un campanar. El 1714 s'edificà la casa dels ermitans, adossada a la nau i actualment abandonada. El conjunt pertany a la masia de Sobregrau.