Monestir de Pedralbes: sepulcre de la reina Elisenda
(Barcelona | Monestir de Pedralbes - Barcelonès)

Barcelona - Monestir de Pedralbes. Sepulcre de la reina Elisenda

Barcelona - Monestir de Pedralbes. Sepulcre de la reina Elisenda (Foto: Albert Esteves, 2010)

Barcelona - Monestir de Pedralbes. Sepulcre de la reina Elisenda (Foto: José Aguado, 2018)

Barcelona - Monestir de Pedralbes. Sepulcre de la reina Elisenda, des del claustre

Barcelona - Monestir de Pedralbes. Sepulcre de la reina Elisenda, des del claustre (Foto: Anna Corcoll, 2019)

Barcelona - Monestir de Pedralbes. Sepulcre de la reina Elisenda, des del claustre (Foto: Albert Esteves, 2010)

AutorPere de Guines (atrib.)
Situació Monestir de Pedralbes, dins l'església
Una de les joies del monestir de Pedralbes és el sepulcre de la reina Elisenda de Montcada, morta l'any 1364 i construït encara en vida d'ella. Té la particularitat de tenir dues cares i poder ser contemplat tant des de l'església com des del claustre. La cara que dona a l'església mostra la reina amb hàbits reials, mentre que la cara que dona al claustre la presenta amb hàbits de penitent.

Formalment, constitueix un gran arcosoli, amb pinacles i traceria gòtica, que allotja el sepulcre sostingut per tres lleons. L'estàtua jacent de la reina, finament esculpida, és flanquejada per dos àngels.