Pavellons de la finca Güell
(Barcelona | Palau de Pedralbes - Barcelonès)

Barcelona - Pavellons Güell, vista aèria

Barcelona - Pavellons Güell, vista aèria (Foto: Google Maps, 2010)

AutorAntoni Gaudí Cornet
Situació Av. Pedralbes, 7
Necessita intervenció urgent
Construïts per Gaudí entre 1884 i 1887 per encàrrec d'Eusebi Güell, com vol indicar la gran G de l'entrada, a uns terrenys vinícoles comprats pel seu pare, Joan Güell, el 1859, per a fer-se una residència d'estiueig. Dissenyats dins un estil atrevit i imaginatiu d'aire mudèjar, utilitzant com a materials la pedra, el maó vist de diverses tonalitats i la ceràmica de colors. Estan formats per la casa del conserge, les cavallerisses i el picador, fonts i un umbracle.

La primera consta de tres cossos juxtaposats, un de planta octogonal i els altres dos quadrats, tots tres coberts amb cúpula hiperbòlica i llanterna. Estan rematades per uns ventiladors en forma de xemeneies, recobertes de ceràmica.

Les cavallerisses estan constituïdes per una nau rectangular coberta amb voltes de maó recolzades en arcs parabòlics. Comunica amb el picador, on destaca la gran llanterna recoberta de ceràmica policromada. Entre els dos primers pavellons hi ha la porta de ferro en forma de drac.

Des de 1978 fins a 2008, va estar instal·lada la càtedra Gaudí de l'Escola d'Arquitectura. Actualment resten buits i abandonats.