Escultures de la Diagonal (Barcelona - Pedralbes - Barcelonès)

Barcelona - Escultures de la Diagonal

TipusArt Públic
EstilNoucentisme
AutorManuel Fuxà / Jaume Otero / Josep Llimona / Àngel Tarrach / Enric Casanovas / Eusebi Arnau
Situació Avinguda Diagonal, 686
Els dos grups escultòrics situats a la Diagonal, entre la facultat d'Econòmiques i el palau de Pedralbes, així com les quatre estàtues situades davant la tanca del palau de Pedralbes, a la mateixa Diagonal, estaven destinats inicialment a la plaça Catalunya. Les protestes pel fet que les figures estaven mig nues va aconsellar el seu trasllat a la Diagonal.

Inicialment, s'havia pensat en vuit grups escultòrics que havien de representar les quatre províncies catalanes. Finalment només se'n van realitzar dos, Lleida i Tarragona. El conjunt dedicat a Tarragona és obra de Jaume Otero i es va realitzar entre 1928-29. El dedicat a Lleida va ser fet per Manuel Fuxà l'any 1927. Tots dos artistes van seguir plenament els cànons classicistes que imposava el Noucentisme.

Pel que fa a les quatre figures femenines aïllades, estaven pensades per decorar un templet que havia d'anar a la part alta de la plaça Catalunya i que tampoc es va realitzar. Esculpides poc abans, van ser traslladades al seu emplaçament actual l'any 1929. Es tracte de quatre estàtues femenines semi-nues de trets noucentistes. Van ser esculpides per Josep Llimona, Àngel Tarrach, Enric Casanovas i Eusebi Arnau.