Les muralles
(Tossa de Mar - La Selva)

Tossa de Mar - Muralles

Tossa de Mar - Muralles (Foto: Albert Esteves, 2011)

Tossa de Mar - Muralles (Foto: Albert Esteves, 2013)

Situació Vila Vella
Del magnific recinte murallat de Tossa se'n conserva molt bona part, amb set torres rodones, de les quals les tres de major alçada són coronades amb corseres. Són la torre de Joanàs (enfilada a la roca sobre la badia), la torre del Rellotge o de les Hores, al costat del portal d'entrada, i la torre del Codolar o de l'Homenatge, a la part de ponent, prop del palau del Governador, que vigila la caleta del Codolar. El llenç de la muralla està coronat amb merlets rectangulars amb petites mènsules als angles i espitlleres al mig. El portal d'entrada és el que dóna a la vila Nova, format per una doble porta de punt rodó,adovellada, que dóna a la plaça d'armes.

El conjunt de la muralla va ser edificat en dos grans períodes, a més de successives reparacions i restauracions. El primer període es pot situar cap a la fi del segle XII, l'estructura del qual s'ha mantingut en les reconstruccions posteriors. La més important, i la que va donar-li el seu aspecte actual, va ser feta en temps de l'abat Descatllar, al segle XIV, època a la qual pertanyen les torres principals. Al segle XVII s'hi tornaren a fer reformes.