Ermita de Sant Grau d'Ardenya
(Tossa de Mar - La Selva)

Tossa de Mar - Ermita de Sant Grau (Foto: Wikimedia Commons, 2010)

Tossa de Mar - Ermita de Sant Grau (Foto: Albert Esteves, 2011)

AutorNarcís Camps / Joan Guàrdia (portada)
Situació Camí que surt de la carretera de Tossa a Sant Feliua de Mar
Ermita situada a la serra d'Ardenya. Està dedicada a Sant Grau d’Aurillac, les relíquies del qual, segons la tradició, hi van ser traslladades per la reina Maria de Montpeller, mare de Jaume I, cap a l'any 1200, atenent a la llegenda que diu que el sant hi va sojornar quan tornava cap a França. El 1462 el santuari va ser restaurat quan es va construir el mas annex, abandonat el durant la Guerra del Francès..

El 1882, quan el conjunt era propietat de Grau Rodés Moré, l'ermita va ser reconstruïda en estil neoromànic. La portada va ser projectada per Joan Guàrdia. A l'interior es conserva una pila baptismal de 1666.

L'any 2009 va ser adquirida per l'Ajuntament de Tossa. S'hi celebra un aplec cada 13 d'octubre.