Santuari de la Mare de Déu del Coll
(Barcelona | El Coll - Barcelonès)

Barcelona - Església de la Mare de Déu del Coll (Foto: Albert Esteves, 2011)

Barcelona - Església de la Mare de Déu del Coll (5)

Barcelona - Església de la Mare de Déu del Coll (5) (Foto: Albert Esteves, 2021)

Barcelona - Església de la Mare de Déu del Coll (Foto: Valentí Pons, 2020)

Barcelona - Església de la Mare de Déu del Coll (Foto: Lluís M. Vidal -Arxiu fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1888-96)

Barcelona - Església de la Mare de Déu del Coll (Foto: Frederic Bordas -Arxiu fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1897)

Barcelona - Església de la Mare de Déu del Coll (Foto: Frederic Bordas -Arxiu fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1898)

Barcelona - Església de la Mare de Déu del Coll (Foto: Anònim, c.1900)

Barcelona - Església de la Mare de Déu del Coll (Foto: Jaume Biosca -Arxiu fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1924)

AutorJosep M. Ros Vila (reforma)
Situació Santuari, 30-38 / Plaça Gibraltar
De la capella romànica, del segle XI, que identifica el barri amb el seu nom i que va precedir el temple actual, no en va quedar pràcticament res després de les reformes de l'any 1948 arran de la devastació de la guerra civil. L'edifici modern, de reminiscències romàniques, té tres naus amb absis semicircular i campanar de torre amb espadanya, que integra els pocs elements que van sobreviure de l'estructura antiga.

Documentada des del segle XI, va ser aixecada per venerar una imatge de la Verge trobada en un torrent. Un tal Grau Miró en va fer donació al monestir de Sant Cugat. Va patir destrucció el 1714 i el 1835, quan era propietat del Sant Pau del Camp, fins a quedar abandonada i passar a ser merament un lloc d'esbarjo. Es recupera per al culte l'any 1928, quan passa a mans de la Congregació de Missioners dels Sagrats Cors de Mallorca per al culte. Cremada l'any 1936, va ser reoberta el 1948 i erigida parròquia el 1961.