Palau dels Cabrera
(Blanes - La Selva)

Blanes - Palau dels Cabrera, làpida del segle XIX (Foto: Albert Esteves, 2011)

Blanes - Palau dels Cabrera (Foto: Josep Salvany, Fons Salvany-Biblioteca de Catalunya, 1916)

Blanes - Castell, recreació

AutorArnau Bargués
Situació Plaça de l'Església
El palau-castell dels vescomtes de Cabrera va ser construït cap a la fi del segle XIV, en temps de Bernat IV de Cabrera, al costat de l'església, amb la qual formava un edifici unitari. Els plànols van ser encarregats a Arnau Bargués, l'autor de la façana gòtica de l'Ajuntament de Barcelona.

És un edifici de planta quadrangular, del qual només en resta la façana, alineada a la de l'església. Presenta portal de punt rodó amb disset dovelles, restes d'una finestra coronella triforada i una altra trilobulada al seu costat. A l'interior es veu pot veure l'arrencada de les voltes gòtiques. L'edifici estava defensat per quatre torres de defensa, dues de rodones al costat de mar i dues de quadrades al de muntanya, una de les quals va ser transformada en el campanar de l'església.

Durant el segle XV va ser la residència dels Cabrera, especialment de les dones, aleshores comtesses d'Osona i de Mòdica. Va ser destruït l'any 1694, durant la guerra de la lliga d'Augsburg.