Font Gòtica
(Blanes - La Selva)

Blanes - Font Gòtica, escut dels Cabrera

Blanes - Font Gòtica, escut dels Cabrera (Foto: Albert Esteves, 2011)

TipusFonts, pous i safareigs
Situació Ample
És la font gòtica més valuosa de Catalunya i una de les més notables del món. Es va construir pels volts de 1438, el moment de màxima esplendor del poble, quan es van refer les muralles i es va obrir el carrer Nou i el carrer Ample. Es va fer sota el patrocini de Violant de Prades, esposa de Bernat Joan de Cabrera, i del gremi de paraires de Blanes. Segurament al seu voltant hi havia una placeta i d'aquí la seva planta octogonal. Ara, en trobar-se tan a prop de les cases, ha perdut vistositat.

Treballada en bona part amb pedra de Santanyí (Mallorca), consta d'un cos inferior on hi ha l'abeurador, un bloc central d'on sorgeixen els brolladors i, separat per una imposta, un bloc superior, ricament ornamentat. Hi veiem l'escut dels Cabrera, el del gremi de paraires i unes peanyes esculpides que devien servir de suport d'imatges religioses. El més remarcable és el coronament, de fina cresteria, amb pinacles i gàrgoles i una agulla hexagonal capçada amb la imatge d'un àngel.

Va ser restaurada l'any 2006.