Ermita de Sant Roc
(Massanes - La Selva)

Massanes - Ermita de Sant Roc

Massanes - Ermita de Sant Roc (Foto: Albert Esteves, 2011)

Situació A l'entrada del poble, trencall a mà dreta
L'ermita de Sant Roca està situada dalt d'un turó poc abans de l'entrada de Massanes. S'hi pot accedir amb facilitat des de la carretera. La seva construcció va ser autoritzada pel bisbat de Girona l'any 1569 a petició del Comú representat per Antoni Marquès, Antic Pasqual, dit Ramilans, i Gabriel Piferrer, dit Fonolleda, tres noms de masos que s'han conservat fins als nostres dies. Durant el segle XVII en tenia cura un ermità. Va resultar molt malmesa durant la Guerra del Francès i es degué reconstruir poc després. També la Guerra Civil va tornar a danyar-la. Se sap que al juliol de 1936 hi foren tancats dos capellans i l'ermita incendiada. Acabada la Guerra, un cop més els massanencs la van restaurar.

És un església senzilla, d'una sola nau capçada amb un absis semicircular de la mateixa amplada. La façana principal presenta portal adovellat, retallat, un òcul central i un petit campanar d'espadanya.