Monestir de Sant Salvador
(Breda - La Selva)

Breda - Monestir de Sant Salvador, campanar romànic (Foto: Albert Esteves, 2011)

Breda - Monestir de Sant Salvador (Foto: Josep Salvany, Fons Salvany-Biblioteca de Catalunya, 1912)

Breda - Monestir de Sant Salvador. Evolució històrica

Breda - Monestir de Sant Salvador. Evolució històrica (Foto: cartell in situ)

Monestir benedictí fundat pels vescomtes de Cabrera, Guerau i Ermessenda, l'any 1038. El primer abat va ser Sunyer, mort l'any 1067, un any abans de la consagració del temple. Inicialment, el monestir va dependre del de Sant Cugat del Vallès però el conjunt de les seves possessions era força important i no va parar de créixer durant tota l'edat mitjana. La decadència es produí al llarg del segle XIX, sobretot després de la desamortització l'any 1835, i del XX, patint diverses destruccions, abans i durant la Guerra Civil, que van esfondrar l'església. La restauració es va fer l'any 1943.

El conjunt monacal està format per l'església, amb el seu notable campanar, el claustre, la casa de l'abat i les dependències dels monjos. L'església parroquial de Santa maria, que formava part del conjunt, va ser desafectada i avui és la Casa de la Vila. De l'edifici original romànic es conserva només el campanar i una ala del claustre. L'església va ser refeta a partir de l'any 1322 en estil gòtic però no s'enllestí fins a començament del segle XVI, època en que es va construir també la casa abacial.