Església de Santa Maria (Ajuntament)
(Breda - La Selva)

Breda - Església de Santa Maria (Ajuntament) (Foto: Albert Esteves, 2020)

Breda - Església de Santa Maria (Ajuntament) (Foto: Albert Esteves, 2011)

Breda - Església de Santa Maria (Ajuntament) (Foto: Alberto González Rovira, 2012)

Situació Plaça de la Vila
L'antiga església parroquial de Breda, documentada des de l'any 1038, va perdre la seva funció després de l'exclaustració, quan l'església monacal va convertir-se en parroquial. Va ser dessacralitzada i va passar a tenir diverses funcions civils. Actualment acull l'Ajuntament i el museu municipal Josep Aragay. L'edifici, d'origen romànic, conserva de l'obra primigènia únicament l'absis i una part de la nau. En època gòtica s'hi van afegir dues capelles, però la transformació més important es va produir al segle XVIII, quan es va reconstruir la nau i es va alçar el campanar. Aquest és octogonal, amb un cos més petit a la part superior, coronat amb un pinacle de ferro que sosté la campana.