Restes del castell de Solterra
(Sant Hilari Sacalm - La Selva)

Sant Hilari Sacalm - Restes de la capella del castell de Solterra

Sant Hilari Sacalm - Restes de la capella del castell de Solterra (Foto: Anna Tubert, Inventari Patrim. Arq. (Gencat), 2006)

Sant Hilari Sacalm - Creu de ferro de les Gulleries, on hi hagué la torre del castell de Solterra

Sant Hilari Sacalm - Creu de ferro de les Gulleries, on hi hagué la torre del castell de Solterra (Foto: Anna Tubert, Inventari Patrim. Arq. (Gencat), 2006)

Situació Camí que surt de la pista Sant Hilari-Santa Coloma, seguint indicadors
Documentat des de l'any 929 com a domini directe dels comtes de Barcelona, va ser senyorejat al segle XII pels Queralt i al XIV pels Castellbò i després pels Cabrera. En resta ben poca cosa, la base d'una torre circular damunt la qual s'alça ara la creu de ferro de les Guilleries, i un tros de mur de l'antiga capella del castell, dedicada a sant Miquel, que es va mantenir dempeus fins l'any 1910. Es coneix també com Sant Miquel de les Formigues perquè cada any, a la tardor, s'omple de formigues voladores.