Casal de Saleta (Castell dels Marquesos de Monsolís)
(Sant Hilari Sacalm - La Selva)

Sant Hilari Sacalm - Casal de Saleta

Sant Hilari Sacalm - Casal de Saleta (Foto: Anna Tubert, Invarquit-Gencat, 2006)

Situació Carretera de Sant Hilari a Osor, a la sortida del poble
Gran casal d'origen medieval, transformat en castell al segle XIX. El seu origen més remot és un mas dit Saleta, documentat des de 1199. L'edifici actual, al marge de les ampliacions i transformacions modernes, és obra del segle XVI-XVII. Al segle XIX, després que la propietària, Xaviera de Saleta, obtingués el marquesat de Monsolís*, el conjunt es va ampliar i s'hi van afegir les torres i altres elements neomedievals. També s'hi va afegir, traslladada pedra a pedra, la capella gòtica del Pilar de Pedret, de Girona. Al costat de la casa es va construir la masoveria. Durant la Guerra Civil va ser requisada per la Generalitat (el 24 de gener de 1939 Lluís Companys i el president del Tribunal de Cassació de Catalunya, Josep Andreu i Abelló, s'hi allotjaren, camí de l'exili).

No està permès l'accés i no és visitable.

*El 1853 la reina Isabel II concedí el títol de marquesa de Mansolí (transformat en Monsolís per influències del castellà) a la viuda d’en Pere N. Bassa, na Xaviera de Saleta i Descatllar, de Santa Maria de Mansolí, parròquia de Sant Hilari de Sacalm, de la qual heretà el títol la seva filla Concepció de Bassa, que es casà el 1849 amb Guillem de Pallejà i d’Olzina. (Extret d'un text d'Abelard Chimisanas, lnformatiu municipal de l’Ajuntament de Montgat núm. 5, de febrer de 2001)