Santuari de la Mare de Déu del Coll
(Osor - La Selva)

Osor - Santuari de la Mare de Déu del Coll, foto antiga

Osor - Santuari de la Mare de Déu del Coll, foto antiga (Foto: Arxiu Fotogràfic C.E.C.)

Osor - Frontal d'Altar del Coll, original al Museu Episcopal de Vic

Situació Carretera del Coll, des d'Osor
InterèsEspecial interès Interessant
Està situat dalt del coll que li dóna nom i que separa les valls d'Osor i de Susqueda. Des dels seus voltants es contemplen unes magnífiques panoràmiques de totes dues valls.

És un antic priorat benedictí que depenia del monestir de Santa Maria d'Amer. L'església està documentada des de l'any 1184, època de construcció de l'edifici romànic que encara podem contemplar. És un temple senzill, de nau única, de planta lleugerament trapezoïdal i volta de canó apuntada, capçada a llevant amb un absis semicircular. Les façanes són llises, sense ornamentació, d'aparell ben tallat i de mesura regular. Hi ha dues portes, una a migdia, que ara fa de finestra, i l'altra a ponent, on hi ha el campanar d'espadanya, de tres ulls.

Al Museu Episcopal de Vic es conserva un frontal d'altar coetani, presidit per la Mare de Déu, amb escenes de la vida de la Verge, de gran valor històric i artístic. Se'l considera un dels primers precedents del corrent bizantinista de la pintura romànica catalana d'època posterior. A l'església s'hi pot contemplar una rèplica.