Sant Silvestre de Valleta
(Llançà - Alt Empordà)

Llançà - Sant Silvestre de Valleta

Llançà - Sant Silvestre de Valleta (Foto: Albert Esteves, 2011)

Llançà - Sant Silvestre de Valleta (Foto: Jacob Casquete (Invarquit-Gencat.cat), 2009)

Situació Camí que surt del nucli de Valleta o bé camí GR-11 que surt de Llançà
InterèsEspecial interès Interessant
Possessió del monestir de Sant Esteve de Banyoles, documentada des de l'any 877, quan deuria ser una cel·la monàstica. Posteriorment va ser església parroquial i es conserva l'acta de consagració, datada l'any 1029.

És un edifici de nau única, coberta amb volta de canó i capçada amb un absis semicircular precedit per un presbiteri una mica més estret que la nau, coberts amb volta de canó. Per la tipologia de l'aparell i la forma de les obertures es detecten dues etapes constructives. La part de l'absis és la més antiga (podria ser del segle X o bé de l'època de la consagració, en aquest cas adoptant formes arcaiques). La porta i finestres de la nau són d'estil romànic tardà, de les acaballes del segle XII o potser del XIII.

L'església, restaurada gràcies a la pressió popular, l'any 1983, es troba en molt bon estat i en un entorn natural encisador, allunyat del urbà però de fàcil accés. Al costat de la capella hi ha les restes d'una masia, ja esmentada en un document de l'any 1019.