Sant Martí de Vallmala
(Llançà - Alt Empordà)

Llançà - Sant Martí de Vallmala

Llançà - Sant Martí de Vallmala (Foto: Gas Mountain, 2018)

Situació Camí que surt de Vilamaniscle i passa pel mas Guantor
Documentada des de l'any 877 com una cel·la del monestir de Sant Esteve de Banyoles. L'any 1019 va ser consagrada pel bisbe d'Elna, segurament després d'una reconstrucció de l'edifici precedent, del qual se'n va conservar l'absis, obra pre-romànica, del segle IX, de planta trapezoïdal. De fet és l'única part de la capella que es conserva sencera. La porta, restaurada modernament, és d'època tardana, de quan l'església tenia la condició de parroquial.

Durant els treballs de restauració, l'any 1987, va aparèixer sencera una valuosa llàntia de ferro forjat, d'època romànica.