Església de Santa Llogaia
(Santa Llogaia d'Àlguema - Alt Empordà)

Santa Llogaia d'Àlguema - Església parroquial

Santa Llogaia d'Àlguema - Església parroquial (Foto: Albert Esteves, 2011)

Situació Plaça de l'Església
Documentada des del segle XII (Sanctae Leocadiae), tot i que el lloc és esmentat amb anterioritat, formant part del comtat de Besalú. A partir de 1167 va ser cedida al monestir de Santa Maria de Ripoll, amb la seva sufragània de Palol Sabaldòria. L'església romànica degué quedar molt malmesa amb els aiguats de 1421 perquè va haver de ser reconstruïda. El 1777 es va construir el temple actual, tot i que es va conservar un fragment del mur lateral de tramuntana, d'origen romànic. Consta d'una sola nau, coberta amb volta de llunetes, i absis carrat. La façana és d'una austeritat extrema (potser estava prevista una portalada barroca que no es va arribar a fer mai). La porta és molt senzilla, de llinda monolítica, amb la data gravada de 1777.