Església de Sant Esteve
(Avinyonet de Puigventós - Alt Empordà)

Avinyonet de Puigventós - Església de Sant Esteve

Avinyonet de Puigventós - Església de Sant Esteve (Foto: Albert Esteves, 2011)

InterèsEspecial interès Interessant
L'església parroquial de Sant Esteve és un edifici de difícil datació a causa de les diverses modificacions que ha anat tenint al llarg dels segles. El primer document que l'esmenta és de l'any 1176 i era possessió del monestir de Santa Maria de Vilabertran. El primitiu edifici romànic va ser refet i fortificat al segle XV i modificat al XVIII. En la refecció es va capgirar el sentit de la nau, situant el presbiteri a la banda de ponent, on hi havia l'antic frontis romànic.

L'edifici actual consta d'una nau rectangular coberta amb volta de llunetes. El campanar, de dos pisos, és situat a l'actual capçalera, l'antic frontis romànic, on encara s'hi pot veure, tapiada, l'antiga porta de mig punt i una finestra de doble esqueixada. Aquesta part de l'edifici podria ser dels segles XII-XIII. La resta de l'edifici és obra de la primera meitat del XV. Està coronat amb merlets que actualment es veuen coberts per una teulada moderna. Al segle XVIII s'hi va afegir una capella i la sagristia i es va refer la coberta. A la façana actual hi ha restes d'una creu que decorava el timpà romànic.