Castell-palau de Boadella
(Boadella i les Escaules - Alt Empordà)

Boadella - Castell-palau, finestra

Boadella - Castell-palau, inscripció damunt la porta

Boadella - Castell-palau, inscripció damunt la porta (Foto: Albert Esteves, 2011)

Situació Plaça de la Constitució, 1
Construcció d'època gòtica centrada per un pati rectangular al voltant del qual hi ha diverses edificacions i una tanca que el clou i que dóna a la plaça. En aquest mur hi veiem un gran portal adovellat i algunes filades de carreus que podrien pertànyer a la primera etapa constructiva del castell, al segle XII. A l'interior hi destaca una finestra gòtica geminada amb les impostes i el capitell ornats amb relleus florals, i una gran arcada diafragmàtica.

El conjunt del palau és bàsicament obra del segle XV, quan era propietat dels Vilamarí. Així ho corrobora la inscripció que hi ha damunt la porta de la plaça, on s'hi pot llegir BN DE VILAMARÍ ME FECIT ANNO MCCCCLX. Els Vilamarí van ser un dels llinatges nobles més influents durant el segle XV. El 1321 ja consta com a senyor del castell de Boadella Ramon de Vilamarí. El seu descendent Francesc de Vilamarí i de Palau, va ser conseller i algutzir de Martí I l'Humà. Qui va alçar l'actual castell va ser Bernat de Vilamarí († 1463), corsari i almirall de l'Armada Reial del rei d'Aragó, conegut com el darrer almogàver. Era fill de Joan de Vilamarí i Sagarriga. A l'esmentada inscripció hi figura el seu escut heràldic, de gules amb quatre barres d'argent.