Façana romànica de Santa Maria de Cistella
(Cistella - Alt Empordà)

Cistella - Santa Maria de Cistella, finestral (Foto: Albert Esteves, 2011)

Cistella - Santa Maria de Cistella, capitell portada

Cistella - Santa Maria de Cistella, capitell portada (Foto: Albert Esteves, 2014)

Cistella - Santa Maria de Cistella, finestral (Foto: Albert Esteves, 2014)

InterèsEspecial interès Interessant
Quan es va edificar la nova església, al segle XVIII, es va preservar la façana romànica, per la seva gran bellesa escultòrica i per la qualitat de la pedra. Pel que fa al seu estil, està molt vinculada a la de Santa Maria de Lledó, totes dues bastides cap a la fi del segle XII.

La portada està formada per cinc arquivoltes de mig punt en degradació que es recolzen sobre una cornisa sota la qual hi ha quatre columnes cilíndriques amb capitells bellament esculpits. Les arquivoltes estan decorades amb relleus de tipus geomètric i una d'elles és helicoïdal. Pel que fa als capitells, tres d'ells són de tipus corinti, amb motius vegetals, i un l'altre és decorat amb cintes i cares d'animal fantàstic. Segurament són obra de dos artífex diferents. El timpà és llis, sense ornamentació.

Damunt la portada hi ha un fris amb dents de serra que la separa del finestral. Aquest té un estil força diferent. Consta de de tres arquivoltes degradades i un guardapols que enllaça amb les impostes recolzades sobre columnes amb capitells. Tot plegat profusament decorat amb formes geomètriques i vegetals, molt superficials, que cobreixen totes les cares visibles tret dels àbacs i els fusts de les columnes. Damunt del finestral hi una part de l'antiga cornisa romànica, també dentada.