Ermita de la Mare de Déu de Vida
(Cistella - Alt Empordà)

Cistella - Ermita de la Mare de Déu de Vida (Foto: Santi, 2022)

Cistella - Ermita de la Mare de Déu de Vida (

Cistella - Ermita de la Mare de Déu de Vida ( (Foto: Albert Esteves, 2011)

Situació Ctra. vella de LLadó (surt del poble pel carrer Lladó)
El santuari de la Mare de Déu de Vida centra un sector de masies disseminades, un km a ponent del poble, a la falda de la serra d'en Clotes. L'ermita està situada dalt d'un turó, al costat de la masia Mas Vida, des d'on es contempla una esplèndida panoràmica de la vall. La primera capella va ser construïda l'any 1429 i dedicada a sant Miquel.

A la segona meitat del segle XVII, a iniciativa del rector Francesc Vehí, l'edifici va ser reconstruït completament i se'n va alterar l'orientació. Només se'n va salvar l'absis, convertit en capella lateral. A la façana hi ha una porta tapiada a la llinda de la qual llegim el nom del rector i l'any 1667.

El més destacat és, tanmateix, la porta principal, feta amb grans carreus bisellats. Hi ha també una inscripció on torna a llegir-se el nom de Francesc Vehí i l'any 1698. Damunt la porta hi ha un relleu amb anagrama i sanefes.