Torre Barona
(Castelldefels - Baix Llobregat)

Castelldefels - Torre Barona (Foto: Albert Esteves, 2018)

Castelldefels - Torre Barona (Foto: Albert Esteves, 2006)

Castelldefels - Torre Barona (Foto: Joaquim Rubió i Balaguer -Arxiu C.E.C.-, 1930)

Situació Avinguda Rei en Jaume. Recinte de l'hotel Don Jaime.
Torre de guaita cilíndrica amb base troncocònica i murs de paredat en filades que tenen més d’un metre de gruix. Té accés des del primer pis mitjançant una llarga escala de pedra rogenca. Actualment queda incorporada al jardí i la piscina de l'Hotel Don Jaime. Està documentada des de 1583, quan va ser reconstruïda i atalussada, però el seu origen pot ser molt anterior. Aquesta reconstrucció va ser ordenada per Hug Joan Fivaller March i de Palou, baró d'Eramprunyà. D'aquí procedeix el nom de Barona, però a l'època es coneixia com la Torre de la Guarda del Mar. Va ser restaurada en època moderna.